Seis races autóctones asturianes tán en peligru de desaniciar

La vaca casina o asturiana del monte, la oveya xalda, la cabra bermeya, el gochu asturcelta, el caballu asturcón y la pita pinta formen la llista

Sixto Cortina (Traducción)

El 84 por cientu de les races autóctones españoles de ganadería alcuéntrense en peligru de desaniciar, ente elles seis asturianes: la vaca casina o asturiana del monte, la oveya xalda, la cabra bermeya, el gochu asturcelta, el caballu asturcón y la pita pinta, según una investigación del Serviciu Rexonal d'Investigación y Desenvolvimientu Agroalimentariu (Serida). Son datos incluyíos nel estudiu tituláu "Conservando nuestras razas autóctonas: el banco de recursos zoogenéticos del Principado de Asturias", y qu'esti día se presentó nel parlamentu asturianu. 

La investigadora Carolina Tamargo esplicó qu'a finales de 2021 los llibros xenealóxicos n'España rexistraben más de cinco millones d'animales allugaos en más de cien mil ganaderíes, de los que cuatro millones pertenecíen a races autóctones en 80.000 ganaderíes arreyaes na so cría. Por tipu de ganáu, ente les races autóctones españoles alcuéntrense en peligru de desaniciar el 82,5% de les bobines; el 78,7% de les ovines; el 77,3% de les caprines; el 76,9% de les porcines, el 95% de les equines y el 93,3% de les aviares. 

L'estudiu determina que al "depicuar" de les races autóctones axúntase l'amenorgamientu d'esplotaciones ganaderes n'España, que nel casu d'Asturies algama'l 53 % de perda d'esplotaciones bobines nos postreros venti años. La investigadora valoró la "gran capacidá d'adaptación" que presenten les races autóctones asturianes.